Îngrijirea nou-născutului toamna. 3 sfaturi pentru părinți îngrijorați

Venirea unui bebeluș este un motiv de imensă bucurie pentru părinți dar vine și cu multe întrebări, îngrijorări și decizii de luat la fiecare pas. Nici un bebeluș nu vine cu manual de instrucțiuni și, după cum știm, fiecare copil este diferit, așa că, nu orice sfat primit se dovedește eficient și cu copilul tău. 

Însă, nu te descuraja. Simplu fapt că ești în căutare de informații te face un părinte implicat și conștient, atent la nevoile micuțului tău. 

Iată câteva informații utile pentru primele zile ale bebelușului,la sosirea în noul său cămin. 

  1. Îmbracă-l potrivit pentru temperatura din cameră sau din mediul exterior. 

Este important să alegi haine potrivite, iar un punct de reper util ar fi felul cum te îmbraci tu, adăugând maxim un strat suplimentar. În primele zile, într-adevăr, cei mici se adaptează la mediul exterior și nu au încă mecanismele necesare reglării temperaturii corporale, astfel că este important să urmărești să nu aibă mânuțele și piciorușele reci, salopetele cu botoșei și manuși fiind foarte utile și comode, indiferent de anotimp. 

Doar că nu e cazul să exagerăm, punând de exemplu căciuliță copilului sau haine foarte groase când în casă sunt 23 de grade.

Dacă tu ești în tricou, deci este foarte cald în încăpere, nu este cazul ca bebelușul să poarte 3 straturi, căciulă și pulover. 

  1. Ieșiți la plimbare fără teamă, aerul curat îi face bine

Începe treptat cu ieșirile, intervale scurte, atăt cât te simți confortabil. 

Evită, desigur, locurile aglomerate, pentru a îl proteja de virușii care circulă, mai ales că perioada de toamnă este cunoscută ca și sezonul virozelor. 

Ia cu tine un schimb de haine, scutece, o păturică extra și bucură-te de plimbare împreună cu bebelușul tău. 

Când să NU ieși afară cu bebelușul?

  • Când plouă

Dacă toarnă cu găleata, e mai bine să rămâneți în casă. O ploaie ușoară însă, poate fi o ocazie minunată de a testa husa de ploaie a căruciorului. Bebe va dormi probabil, liniștit de sunetul plăcut al ploii și de aerul curat, iar tu îți poți “clăti” gândurile într-o plimbare relaxantă. 

  • Când este vânt puternic

Vântul puternic este printre motivele de îngrijorare pentru mămici, mai ales pentru că temperatura resimțită poate fi mai mica. 

  1. Asigură-i un mediu căt mai confortabil și potrivit în camera în care doarme sau petrece majoritatea timpului

Temperatura din camera nou născutului ar fi bine să fie între 21 și 24 de grade Celsius, în anumite cazuri putând să scadă pănă la 18 -20 de grade Celsius, pe perioada nopții când bebelușul este în sac de dormit, la căldurică. 

Umiditate este un alt aspect la care trebuie să fim atenți, aerul uscat putând crea dificultăți de respirație pentru cel mic. Un prag potrivit ar fi la 60-65%, umiditate care se poate menține cu ajutorul unui umidificator electric. 

Ar fi bine ca sunetele din jur să fie discrete, pentru ca cel mic să se obișnuiască și să nu fie foarte sensibil la zgomotele din jur. Seara este bine să fie liniște, dar și întuneric, pentru a îl ajuta să facă diferența dintre zi și noapte, mai ales că în burtică nu avea aceste diferențe. 

Mai sunt și alte lucruri care v-ar putea ajuta în prima perioadă cu cel mic, indiferent de anotimp. Prezentăm câteva dintre ele mai jos. 

Igiena bebelușului este foarte importantă. 

Băița zilnică, precum și spălarea după fiecare schimbare de scutec sunt obiceiuri foarte bune pentru sănătatea pielii bebelușului și nu numai. 

Pielea bebelușului este foarte sensibilă și necesită atenție specială. Vezi și articolul 5 sfaturi pentru o piele curată și sănătoasă a bebelușului

Alimentația 

Dacă bebelușul este alăptat, alimentația mamei este foarte importantă, astfel că ai grijă să mănânci suficient și cât mai sănătos. Din fericire, toamna este foarte generoasă cu roadele ei, astfel că ai o ofertă bogată de fructe și legume de sezon. 

Atenție la igiena întregii familii sau a frățiorilor mai mari la intrarea în contact cu bebelușul

Dacă cel mic are un frățior sau surioară mai mare, care merge în colectivitate, toamna s-ar putea să fie destul de provocatoare, cu sezonul virozelor. 

Totuși, e normal ca cel mic să intre în contact cu restul familiei apropiate, așa că, e nevoie doar de puțin mai multă grijă la igienă, cum ar spălatul pe mâini des, obligatoriu la intrarea în casă și schimbarea hainelor de afară. 

Primele săptămâni sunt de adaptare pentru bebeluș, dar și pentru restul familiei. Este absolut normal, toate familiile trec prin acest lucru și, cu puțină răbdare, toate se așază iar voi că găsiți echilibrul în noua formula.