În perioada sărbătorilor, Moș Crăciun devine o figură fascinantă pentru cei mici, el fiind personajul principal al acestei perioade atât pentru copii, cât și pentru părinți. Fiind bombardați de așa de multă publicitate și diversitate pe tema acestui concept de Moș Crăciun, poate fi dificil pentru cei mici să perceapă ideea din spatele cadourilor, așa că au siguranță nevoie de susținere din partea noastră, a părinților.

Haideți să vedem în cele ce urmează cum poți aborda această poveste magică, care sunt pașii de urmat și cum poți reuși să îi oferi copilului tău o perspectivă sănătoasă și educativă în perioada următoare.

Momentul potrivit pentru discuții despre Moș Crăciun

Alege momente liniștite și relaxante pentru a discuta despre Moș Crăciun. De exemplu, seara, când toate nevoile celui mic sunt îndeplinite și aveți cu toții o stare bună, atmosfera din casă fiind una plăcută și calmă. Evită abordarea subiectului în situații tensionate sau agitate. 

Mintea deschisă și imaginația copilului

Încurajează imaginația copilului, explicându-i că Moș Crăciun este o figură plină de magie și bucurie, menită să aducă zâmbete în sufletele celor mici. Aici este foarte important să nu raportezi la experiența ta în ceea ce privește acest concept, mai ales dacă a fost una mai puțin plăcută,  sau la propria copilărie și emoții, ci să-i permiți celui mic să-și trăiască propriile experiențe, fără a-l influența prea mult în acest sens.

Explicarea tradițiilor și istoriei

Povestește despre istoria lui Moș Crăciun și despre cum tradițiile s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Asigură-te că relatezi toate acestea într-o manieră cât mai pozitivă, împărtășind emoția și frumusețea acestei perioade festive. Aici depinde foarte mult de obiceiurile și poveștile despre Crăciun care au ajuns la tine și care rezonează cu modul în care îți dorești să-l educi pe cel mic.

De exemplu, poți să vii cu partea religioasă, dacă te regăsești aici, sau cu o povestioară aflată de la bunicii tăi.

Promovarea Valorilor și Înțelegerii

Subliniază importanța generozității și compasiunii, explicând că Moș Crăciun simbolizează în primul rând bucuria de a împărtăși cu cei din jur prin intermediul darurilor pe care le face copiilor. Vorbindu-i despre acest aspect, va fi mai ușor pentru el să înțeleagă semnificația magiei acestei perioade. Astfel, poți implementa ideea de a dărui și sentimentul enorm de bucurie pe care îl poți avea când aduce cuiva o bucurie prin intermediul unui cadou, așa cum reușește să facă Moș Crăciun.

Construirea Așteptărilor Realiste

Este necesar să fii sincer cu copilul tău referitor la modul în care Moș Crăciun poate fi văzut diferit de la o familie la alta. Aici ajută mult ideea că fiecare dintre noi este unic și așa sunt și interpretările, pasiunile și credințele noastre. 

Chiar dacă poate nu înțelege în totalitate acum, poți începe să-l ajuți să înțeleagă că magia Crăciunului nu se limitează la cadouri materiale, ci este despre împlinirea și lumina pe care o simțim în interior atunci când reușim să-i facem pe cei din jur să zâmbească și să fie fericiți. 

În acest mod, este foarte posibil ca cei mici să nu mai aibă așteptări să primească de la Moș multe jucării sau gadgeturi și să aprecieze mai mult momentele frumoase ale timpului petrecut de voi împreună ca și familie și chiar să-și dorească să dăruiască mai departe și altor copii mai puțin norocoși decât el. 

Răspunsuri la Întrebări

Indiferent de cât de mult îți propui să-i povestești și să anticipezi nedumeririle copilului despre Moș Crăciun, cu siguranță vor mai exista întrebări suplimentare pe această temă, tot mai complexe și mai complicate pe măsură ce trec anii și crește.  

Așa că, singura soluție este să te pregătești să-i răspunzi cu răbdare și sinceritate. Dacă te ia prin surprindere și nu ești sigur ce explicație să-i oferi, nu te teme să-i comunici că veți discuta despre asta în viitorul apropiat, pentru că nu ai deocamdată un răspuns pe care să-l înțeleagă. Este de preferat așa decât să ajungi să-i spui ceva impulsiv care nu este în acord cu valorile și modul în care dorești să fie educat.

Bineînțeles că este posibil să aibă îndoieli sau să vrea să înțeleagă mai bine cum funcționează această minunată poveste a Crăciunului, așa că apelează la cărți, informează-te de la specialiști în parenting, dar cel mai important ascultă-ți instinctul de părinte care îți va spune cu siguranță care este cel mai bun mod de a-i oferi explicații la nedumeririle copilului tău. 

În concluzie, este util să nu ocolim să discutăm cu cei mici despre Moș Crăciun, ba este chiar recomandat să facem noi acest lucru, pentru ca ei să nu se informeze din altă parte și să interpreteze singuri într-un mod mai puțin dorit tot acest concept. Așadar, mergeți și vorbiți cu ai voștri copilași despre Crăciun, fiți sinceri, deschiși și zâmbitori și mai mult ca sigur veți găsi împreună cea mai bună cale de a vă conecta împreună la această sărbătoare magică din luna decembrie.