Tantrumul este reprezentat de acea criză de furie a copilului pe care acesta o are atunci când nu știe să-și gestioneze anumite emoții sau să răspundă unor noi cerințe. 

În majoritatea situațiilor, părinții nu știu cum să reacționeze în astfel de momente deloc plăcute, mai ales că aceste tantrumuri au loc de obicei în public. 

Haideți să înțelegem împreună tantrumurile celui mic pentru a le putea gestiona mai bine vara aceasta. 

Declanșatori de tantrum 

Studiile actuale spun că 87% dintre copiii între 1 și 4 ani sunt predispuși să aibă un tantrum cel puțin o dată în viață, ele fiind considerate normale în procesul de dezvoltare al celor mici. 

Când simt emoții puternice, precum rușinea, frica sau furia, pentru că nu știu să le exprime la o vârstă atât de mică și neavând dezvoltat cortexul prefrontal care favorizează controlul emoțional, cei mici trec prin aceste crize. 

Astfel, declanșatorii pot fi reprezentați de:

 • Frustrare – că nu poate ceva, că nu obține ceva
 • Nevoi de bază neîndeplinirea la timp – somn, foame
 • Lipsa atenției necesare din partea părinților – nu primesc suficiente dovezi de afecțiune sau suficient timp

O cauză ce poate duce la frecvența ridicată a tantrumurilor este cedarea din trecut a părintelui în fața unei astfel de manifestări ale celui mic. Creându-se un precedent, copilul va considera că acesta este un mijloc prin care poate obține mereu ceea ce își dorește. 

Măsuri și gestionare

Dacă urmează să plecați în vacanță și îți este teama de un tantrum pe plajă, există câteva moduri de a preveni astfel de episoade:

 • Păstrarea rutinei obișnuite de masă, somn, joacă – nevoie lui trebuie sa primeze
 • Posibilitatea de a face alegeri – pentru a se simți în control
 • Susținerea, înțelegerea și îmbrățișarea, mai ales când începe să se supere
 • Îndepărtarea obiectelor ce îi sunt interzise din aria sa vizuală
 •  Ai grijă la propriile emoții – copiii simt dincolo de ceea ce spunem

Dacă totuși copilul are un tantrum, cel mai important aspect este păstrarea calmului părinților. Văzând relaxare și calm, sunt foarte mari șanse ca cel mic sa imite comportamentul și starea aceasta. 

Dacă reacția părintelui este una de agresivitate, lucrurile se vor înrăutăți cu siguranță. În plus, copilul nu trebuie pedepsit și în niciun caz izolat când are un tantrum pentru ca poate dezvolta probleme de natură emoțională mai târziu.

Când apare o astfel de criză într-un loc public, să spunem pe plajă, cel mai indicat este să-l facem să se simtă conținut, să-l îmbrățișăm dacă acceptă acest lucru și să ne dăm seama că în astfel de momente are nevoie mai mult ca oricând de dragostea noastră necondiționată. 

Vorbele calde, gesturile de afecțiune, toate acestea vor contribui la ameliorarea stării de tantrum. De asemenea, este important să-i spui și arăți că îi validezi sentimentele și supărarea, că îl înțelegi și că ești acolo alături de el. 

 

Ce facem concret? 

În funcție de motivul care a dus la izbucnirea reacției de furie din partea copilului care s-a transformat într-un tantrum și de modul în care cel mic se manifestă, există câteva lucruri concrete pe care este recomandat să le facă și sa nu le facă părinții. 

 • Acceptă că nu se va calma instant – amintește-ți că și tu ca adult ai nevoie de descărcare emoțională și nu te poți redresa prea ușor după ce te enervezi
 • Redirecționează nevoia copilului de a lovi către acțiuni inofensive – bătaie într-o pernă moale, ruperea unor șervețele 
 • Spune “Nu” reactivității – nu te enerva, nu ridica tonul, nu reacționa impulsiv
 • Nu ceda dacă știi sigur că nu are voie ceea ce își dorește, dacă acesta este motivul crizei
 • Validează și oferă-i înțelegere la modul real și susținut
 • Spune-i doar lucruri adevărate, orientându-l către diverse soluții, fără promisiuni false sau exagerări
 • Nu te lăsa influențată de cei din jur – scapă de sentimentul de rușine sau vină față de ceilalți. Copilul și starea lui primează, ci nu părerile sau privirile pline de judecată ale oamenilor care asistă la un tantrum al celui mic. 

În concluzie, tantrumul este o etapă cu care se întâlnesc majoritatea copiilor și părinților. Deși pare greu de gestionat, există soluții și îi putem face față atâta timp cât noi ca părinți suntem în regulă și stăpâni pe propriile emoții. 

Așadar, dacă cel mic are un tantrum pe plajă când sunteți în vacanță, fiți calmi, prezenți și susținători, ajutându-l să învețe ceva bun final, trăgând apoi, împreună și cu calm, concluzii folositoare mai târziu.