Pielea bebelușilor este foarte sensibilă și necesită o atenție specială. 

Mai ales în primele zile sau săptămâni de viață, când puiul tău se adaptează la mediul exterior, după confortul din burtică, unde lichidul amniotic i-a asigurat hidratarea necesară în permanență, anumiți factori din mediu pot afecta considerabil piele bebelușului. 

Alegerea produselor potrivite, precum și respectarea unor reguli de bază pot influența sănătatea pielii celui mic. 

Iată ce trebuie să știi despre pielea bebelului, pentru a înțelege cum să o îngrijești.

Pielea bebelușului are PH neutru

La naștere, PH-ul pielii beeblușilor este neutru. În timp, devine acid și poate lupta cu micoorganismele din mediu, dar în prima perioadă după naștere nu deține acest mecanism de apărare, fiind expusă iritațiilor sau chiar infecțiilor. 

Pielea bebelușului nu trebuie expusă la soare

Perioada de adaptarea a pielii bebelușilor și copiilor poate dura până la 3 ani. Pielea lor este mult mai sensibilă decât a adulților, iar pâna la vârsta de un an, expunerea la soare trebuie evitată cât mai mul. Contactul și împrietenirea cu soarele trebuie să se facă treptat, câteva minute pe zi și doar în anumite zone ale corpului, prin rotație. Însa acest lucru este recomandat oricum, dupa 3-4 luni. 

Pielea bebelușului trebuie spălată zilnic

Băița bebelușului din fiecare seară mai are și alte beneficii, mai ales dacă este făcută zilnic, la aproximativ aceeași oră, deoarece ajută la crearea unui ritual, astfel că băița înainte de culcare îl ajută pe cel mic să se liniștească și să înțeleagă că se apropie seara și somnicul. Dar este recomandat ca și la schimbarea scutecului, pielea să fie spălată, cu produse adecvate sau cel puțin cu apă călduță, evitând astfel iritațiile. 

Pielea bebelușului se poate descuama

Accest fenomen nu trebuie să ne sperie, deoarece este perfect normal. Acest lucru se întâmplă după ce bebelușul scapă de stratul de vernix care îl proteja în burtică, iar aerul este un mediu mai puțin prietenos decât cel din uter. 

În plus, pielea lor nu are filtru fitolipidic, care ar contribui la menținerea hidratării, astfel că dermul se poate usca rapid. 

Cum îngrijești pielea bebelușului până la 1 an?

În primele 3 luni

Primele 3 luni sunt cele mai delicate. Dacă ești la primul copil, se mai adaugă și stresul de a fi responsabil de o ființă fragilă și miile de întrebări despre ce e de făcut, dar chiar și pentru un părinte cu experiență, perioada aceasta necesită atenție sporită. 

În primul rând produsele folosite pentru igiena celui mic trebuie să fie special concepute pentru bebeluși. Să ai în vedere să fie testate dermatologic, hipoalergenice și cu PH neutru. 

Este recomandat să eviți șervețelele umede parfumate, iar după băiță ar fi bine să folosești prosopul doar pentru tamponare, atingerile fiind cât mai delicate. 

Dacă alegi să îi faci masaj, cu instrucțiunile pediatrului, poți folosi un produs specific sau un ulei natural, ca de exemplu uleiul de măsline. 

Până la 6 luni

În această perioadă este posibil să observi anumite particularități ale pielii care indică nevoia de atenție specială în privința hidratării sau a alegerii produselor de igienă. Este posibil ca cel mic să aibă o piele uscată sau atopică. Discută cu pediatrul și alege o gamă de produse adaptate pielii bebelușului tău. Nu te teme să experimentezi sau să schimbi dacă pare că nu i se potrivește. Fiecare bebeluș este unic și diferit, și nu există soluții care funcționează pentru toți. 

Până la 1 an

Grija trebuie să rămâna sporită și în acest interval și chiar mai târziu, până la 3 ani. 

Probabil că bebelușul tău deja stă în fund și a prins gustul băiței, adorând să se joace cu apă. Dacă pielea lui este sensibilă și cu tendințe de uscare, va trebui să reduci timpul băiței. 

Părul bebelușilor, la acestă vârstă, poate fi spălat cu produse speciale, însă nu zilnic. De 2-3 ori pe săptămână este suficient în general. 

Atâta timp cât poartă scutec, este bine să fie schimbat cât mai des și spălat, astfel încât pielea să nu stea foarte mult timp în contact cu urina și materiile fecale, acestea putând provoca iritații ce pot deveni foarte dureroase pentru cei mici. 

Ca și părinte, ai face orice să îl protejezi pe cel mic de durere și disconfort. Vestea bună este că, dacă respecți anumite reguli simple, șansele ca pielea să fie afectată de iritații scad considerabil. 

Sperăm că ai găsit informațiile utile și te invităm să lași un comentariu mai jos cu orice informație care consideri că ar fi utilă și altor părinți care, la fel ca și tine, au multe întrebări și dileme în privința noului rol. 

Pentru anumite situații specifice care te îngrijorează și pare ca nu mai găsești rezolvare, urmărește și evenimentele noastre pe teme medicale, unde dezbatem diverse subiecte alături de medici pediatri cu experiență, pentru a ajuta cât mai mulți părinți să înțeleagă și să acționeze în modul cel mai potrivit pentru cei mici.