Luna Decembrie este o lună magică! Totul în jur strălucește, toată lumea este veselă și spiritul sărbătorilor plutește în aer.
Străzile sunt decorate și pline de luminițe, la fel și magazinele, iar brazii frumos împodobiți și Moș Crăciun ne bucură privirile, oriunde am merge.
Dacă ești părinte, Decembrie aduce multă bucurie pentru cei mici, iar Moș Crăciun cu siguranță te-a recrutat deja ca și ajutor de nădejde.

Dincolo de bucurie și Magie, Decembrie vine și cu ceva stres pentru toate cadourile pe care trebuie să le cumperi. Cadouri pentru familie, colegi, colaboratori și așa mai departe. Nu întotdeauna te simți inspirat(ă) să alegi cadoul perfect, iar în perioada aceasta magazinele sunt foarte aglomerate.
Printre evenimente speciale de Crăciun, sfârșit de an și reuniuni de familie și prieteni, pe care trebuie să le planifici în cel mai bun mod, sigur trebuie să faci loc și pentru câteva vizite în magazine.

Și .. să nu uităm de cadourile pentru copii. Din partea ta, din partea Moșului, din partea Moșului de la grădiniță, din partea Moșului de la mami de la munca și din partea Moșului de la tati de la muncă.

Copiii noștri vor primi, desigur, de la toți oamenii dragi, cadouri. Un lucru foarte frumos și prilej de bucurie imensă pentru cei mici.

Și totuși, de multe ori, auzim părinți puțin îngrijorați de faptul că ai lor copii sunt poate copleșiți de cantitatea de dulciuri și de cadouri pe care le primesc din toate direcțiile. Sau că, faptul că se întâlnesc cu Moșul, în persoană, de căteva ori pe parcursul lunii, anulează din magia Moșului care vine în noaptea de ajun, când ei dorm, și lasă cadouri sub brad.

În același timp, nu cred că se gândește vreunul dintre noi să renunțe la aceste obiceiuri atât de frumoase pentru cei mici.

Deci, ce este de făcut?
Soluția este echilibrul. La fel ca în toate deciziile noastre ca și părinți, echilibrul, și în privința
Sărbătorilor, a dulciurilor și a cadourilor pe care le primesc copiii noștri, este cheia.

Așa că am adunat câteva idei care să ne ajute să ne găsim echilibrul și să ne bucurăm cât mai mult de sărbători.

Află mai jos ce poți face pentru a preveni excesele, a păstra magia și a îi învăța pe copii despre echilibru, limite și frumusețea acestei perioade.

 1. Întâlnirile dese cu Moș Crăciun
  Explică celor mici că Moșii pe care îi văd la petreceri sunt actori/animatori, așa cum uneori vin la petrecerile lor super-eroi sau prințese și personaje preferate.
  Moș Crăciun “adevărat” vine în noaptea de Ajun și șansele să îl vedem sunt foarte mici. El vine când noi dormim, lasă cadourile și fuge, repede-repede, la alți copii să lase cadouri frumoase.
  Eviți astfel întrebările despre de ce barba Moșului era mai deasă săptămâna trecută, de ce acum are burta mai mare sau îndoielile lor cu privier la întregul concept. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, chiar dacă este o poveste, aduce multă bucurie celor mici, până când se prind cine e în spatele magiei.
 1. Cadourile de la Moș
  Atunci când un copil primește șosete, iar un coleg al lui o tableta sau un alt cadou foarte scump, s-ar putea ca el să simtă că este nedrept, să nu înțeleagă de ce el nu a primit ceva la fel de mare, frumos, valoros?
  Poate că soluția este ca Moș Crăciun să aducă un cadou, mic, ceva ce își dorește copilul, dar nu 10 cadouri sau lucruri foarte scumpe.
  Oricum, și noi ne facem cadouri unii altora de Crăciun și ni le asumăm, nu spunem că le-a lăsat Moșul. Cum ar fi să primească și copiii ceva de la Moș și alte cadouri de la mami, tati, bunica, unchiul și oricine îi mai îndrăgește și a decis să le facă o bucurie de Crăciun?
  Oare nu îi va pregăti acest lucru pentru momentul când vor oferi și ei cadouri la rândul lor, având astfel ocazia să își exprime dragostea și să se bucure de emoția generozității?
 1. Cadourile de la rude și prieteni
  Dacă simți că primește prea multe cadouri, sau nepotrivite principiilor familiilor voastre (dacă evitați plasticul de exemplu, sau încercați să nu aveți mai mult de … un anumit număr de jucării sau de cutii cu jucării), poți încerca să sugerezi oamenilor dragi una dintre următoarele soluții:
 • Să aleagă o jucărie dintr-o listă sau cu o tematică propusă de tine (asigurându-te astfel că nu
  primește ceva ce are deja sau care nu va prezenta interes);
 • Să îi ofere bani pentru pușculiță, urmând să decideți împreună cu copilul unde și pe ce îi veți
  cheltui. O astfel de soluție îi ajută pe copii să înțeleagă valoarea banilor și ce pot cumpăra
  exact cu anumite sume de bani;
 • Să îți dea voie să cumperi tu cadoul din partea lor (dacă timpul îți permite un astfel de efort).

Nu îți fie teamă să vorbești deschis oamenilor despre aceste temeri. Mulți dintre ei, părinți la rândullor vor înțelege imediat de ce le ceri acest lucru.

 1. Dulciurile
  Dacă aveți reguli referitoare la consumul de dulciuri, fie că reușiți să stați departe de ele, sau le mâncați în cantități foarte mici și doar în weekend/ la zile de naștere, e ok să le păstrați, poate cu mici abateri.
  Nu e cazul să îi pui un sac de dulciuri sub brad sau sub ghetuțe, fructele sau dulciurile mai sănătoare pot fi la fel de apreciate de cei mici.
  Iar dacă este un obicei în familia extinsă să ofere copiilor multă ciocolată și alte dulciuri mai puțin sănătoase, poți preveni, spunându-le că preferi ca acest lucru să se schimbe.
 1. Echilibrul, recunoștința și compasiunea
  Copiii pot înțelege mai mult decât credem. Așa că ar fi bine să îi includem în discuții care pot fi emoționante sau le pot da de gândit.
  În preajma sărbătorilor, auzim în jurul nostru de tot felul de campanii de strângere de încălțăminte și încâltăminte, jucării și alte bunuri pentru copii fără posibilități.

Implică și copiii în aceste fapte frumoase pe care le faci, an de an. Cum?

o Mergeți împreună la cumpărături pentru copilașii nevoiași, pentru care ați decis să
fiți moș Crăciun
o Invită-i să sortați împreună jucăriile (și hăinuțele) și să alegeți câteva care sunt în
stare bună dar care pentru ei nu mai prezintă chiar așa de mult interes. Și decideți să
le donați, pentru a aduce bucurie unui alt copil.

Vorbește-i deschis despre faptul că sunt copii care nu au tot ce au nevoie. Poate că nu au hăinuțe potrivite sau poate că nu au ghetuțe care să le țină de cald iarna. Poate că nu au avut niciodată o jucărie frumoasă și nouă, așa cum ei primesc poate săptămânal.

Nu te teme că îi întristezi, mesajul trebuie să fie întotdeauna pozitiv. Să fim recunoscători pentru tot ce avem, chiar dacă uneori poate că nu avem toate cele 50 de obiecte din colecția dorită sau ni se pare că 10 mașini roșii nu sunt destule. Să ne bucurăm de ele, să le apreciem și să privim cu compasiune către cei care poate nu au fost la fel de norocoși. Și să ajutăm, când și când putem.

Sărbătorile sunt într-adevăr magice, iar dacă nu te mai entuziasmai așa de tare ca și adult, este foarte posibil ca, odată devenit părinte să fi descoperit din nou bucuria de a împodobi bradul, de a te plimba seara prin oraș doar ca să vezi luminițele și să deschizi cadouri atent împachetate de cei dragi.

Și Crăciunul este o ocazia minunată să petrecem timp împreună, să creăm noi obiceiuri în familie și să fim recunoscători pentru toate darurile minunate cu care am fost binecuvântați.

Te invităm să lași în comentarii cum reușiți voi să păstrați echilibrul, de sărbători. Poate că va inspira și alt părinte.