Cu toții ne bucurăm când vine vara. Vara înseamnă vreme bună, timp petrecut în aer liber, vacanță și multe multe alte lucruri frumoase. 

Chiar dacă vremea bună aduce relaxare în privința hainelor groase, a ploii și a frigului, precum și dezlegare la bălăceală și înghețată, pentru părinți, vara aduce și câteva îngrijorări. 

Căldura excesivă poate aduce și un anumit nivel de disconfort, atât adulților, cât și celor mici. 

Protejarea copilului de caniculă este principala grijă a părinților în sezonul cald. Copiii fac insolație foarte repede atunci când sunt expuși la soare și se pot deshidrata foarte repede. Arsurile solare sunt destul de frecvente la bebeluși și copii mici, pielea lor fiind destul de sensibilă. 

Și totuși, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a suporta mai bine perioadele caniculare, a îi proteja pe cei mici și a vă bucura în voie de vară. 

Iată câteva sfaturi și recomandări pentru a proteja copilul de caniculă:

Folosește protecție solară

Soarele ne încălzește și ne bucură, dar poate fi și periculos, în orele în care este foarte puternic. 

Razele solare pot arde rapid pielea celor mici și pot crește riscul de cancer și alte afecțiuni ale pielii. În plus, expunerea îndelungată la soare poate duce la insolație, care poate fi neplăcută și chiar periculoasă. Insolația se poate manifesta cu febră, durere de cap, erupții ale pielii, sau în cazuri mai grave, chiar convulsii și halucinații. 

Astfel că, loțiunea de protecție solară nu trebuie să lipsească din ritualul de protecție pe timpul verii. Folosește loțiune cu factor ridicat de protecție (SPF 50), și aplică pe întreg corpul, chiar și pe zonele acoperite de haine. Razele UV pătrund chiar și prin haine. Loțiunea de protecție solară nu este doar pentru plajă.

Nu uita să folosești chiar și pe față și să reaplici loțiunea la fiecare 2 ore. 

Poți suplimenta protecția și cu ajutorul unor haine cu protecție specială sau pălării, de asemenea, cu protecție solaară.

Hidratați-vă cât mai bine

În sezonul cald, dacă nu cumva faci acest lucru, indiferent de sezon, nu pleca de acasă fără o sticlă de apă sau ceai rece, neîndulcit.

Dacă ai un bebeluș, trebuie să te asiguri că bea lapte sau îl alăptezi destul de des, sau dacă este puțin mai mare, că bea apă mai des, atunci când este foarte cald. 

Deshidratarea este foarte periculoasă pentru cei mici, iar joaca distractivă e posibil să îi facă să uite de sete. Adu-i aminte des și urmărește semnele de deshidratare (iritabilitate, apatie, buze uscate și crăpate, piele uscată). 

Fructele și legumele proaspete pot ajuta, așa că nu ar strica să le folosești ca și gustări, chiar și afară la joacă. Acestea conțin o cantitate mare de apă. 

Evită ieșirile în intervalul orar cel mai călduros

Între orele 11 și 16 este posibil să fie destul de neplăcut să te plimbi, când soarele este foarte puternic și temperaturile foarte ridicate. În perioadele caniculare, intervalul este chiar mai extins, poate între orele 10-18. 

Alege locuri cu umbră și răcoare

Dacă alegeți totuși să ieșiți în perioada de prânz, mergeți în parcuri sau păduri cu multă vegetație, cu umbră și aer mai respirabil. Dacă locuiești în oraș, probabil că nici în casă nu este mai confortabil, chiar și cu aer condiționat, așa că e normal să cauți puțină răcoare. Dacă respectați și restul recomandărilor și găsiți un loc umbros unde să vă jucați sau să faceți un picnic, poate fi o experiență minunată. 

Alege haine potrivite

Hainele lejere, vaporoase, din materiale naturale, pot adăuga un anumit confort pe perioada verii. Alege tricouri și pantaloni scurți sau rochițe lejere dacă ai o fetiță, pălării sau șepcuțe și poate ochelari de soare. 

Încălțămintea ar fi bine să fie cât mai lejeră și decupată. 

Asigură-te că ai mereu un schimb extra de haine, pentru cazul în care cel mic transpiră de la joacă, activități și alergat.

Vara este un anotimp minunat și care ne dă ocazia să facem tot felul de lucruri distractive.

Urmează aceste mici sfaturi și bucură-te alături de cel mic de soare, timp petrecut în afară și, de ce nu, de înghețata răcoritoare care ne ademenește, la toate colțurile!

Pe tine ce te ajută să te bucuri de zilele călduroase?