Cei mai mulți dintre noi conștientizăm nevoia unei discuții despre moarte când ne întreabă copilul, pentru că a auzit că un apropiat al altui copil a murit. Sau, în cazul și mai nefericit, când chiar în familia noastră a avut loc un deces sau poate că animalul de companie a murit.

În momente încărcate emoțional, și nouă, ca părinți ne este greu să procesăm ce se întâmplă. Fricile și durerea noastră ne fac sarcina și mai grea. E clar că nu este ușor pentru nimeni, să anunțe vestea morții cuiva, să dea mai multe detalii sau să consoleze o altă persoană, cu atât mai mult cu cât simțim din plin și propria durere.

Dacă și tu privești cu teamă o astfel de discuție sau chiar ai fost în situația să explici copilului detalii legate de moartea cuiva drag, să știi că nu ești singur(ă). Sunt multe decizii de luat. Îi spui adevărul? Inventezi o poveste frumoasă, despre Rai sau un alt loc frumos și despre cum bunica sau altă persoană ne veghează de acolo, de sus? E ok să participe la înmormântare?

Sunt atâtea întrebări și atâtea răspunsuri contradictorii în jurul nostru. Toate acestea par decizii imposibile și poți ajunge să crezi că orice ai face, tot nu va fi bine. Așa că am decis, în cadrul Societății Părinților Informați, că ar fi bine să căutăm ajutor în luarea acestor decizii. Așa am început să stăm de vorbă cu Cristina Dinu Popa, psihoterapeut cu 15 ani de experiență și consultant pentru educație și inovație.

Dialoguri interzise cu copiii. Discuții despre moarte

Cristina este și ea mama unui băiețel și lucrează cu mulți părinți în cadrul ședințelor de psihoterapie. A acceptat cu bucurie să ținem împreună un webinar în care să discutăm despre acest subiect. Webinarul “Discuții despre moarte ” face parte din seria „Dialoguri interzise cu copiii”. Este o serie de webinarii în care ne propunem să abordăm acele subiecte dificile, pe care ne temem să le discutăm cu copiii noștri, împreună cu specialiști și experți.

Webinarul “Dialoguri interzise cu copiii. Discuții despre moarte” a avut loc în luna februarie 2022. Acesta va fi reluat cu siguranță deoarece s-a dovedit foarte util, iar timpul alocat a părut insuficient. Până la o nouă ediție însă, te invităm să vizionezi înregistrarea, accesând linkul.

Discuția cu Cristina ne-a arătat, contrar așteptărilor poate, că acest subiect poate fi abordat, natural. Este la fel ca oricare altul. Trebuie doar ne relaxăm și spunem lucrurile cât mai aproape de realitate, adaptat la nivelul de înțelegere copiilor noștri.

Ce vei afla urmărind înregistrarea?

  • De ce să vorbim copiilor despre moarte, des, în discuții mici și repetate
  • Care sunt riscurile poveștilor magice despre Rai și locul frumos unde merg oamenii după ce mor
  • Cum să evităm generalizările care vor crea frici celor mici (de exemplu, dacă spunem copilului ”bunica s-a dus la spital și a murit” poate ajunge la concluzia că “dacă merg la spital, mor”)

Ne dorim să fii un părinte informat, empatic și pregătit pentru astfel de discuții delicate! Rămâi alături de noi, pentru că îți pregătim multe surprize în perioada următoare.

Înregistrarea evenimentului poate fi vizionată aici.