Somnul are o importanță foarte mare pentru copii, întrucât reprezintă un factor esențial în asigurarea unei dezvoltări armonioase a lor, atât la nivel fizic, cât și la nivel mental. Astfel, copiii care dorm bine și suficient, au o memorie mai bună, cresc mai repede și au performanțe intelectuale la un nivel ridicat.
Noi ca părinți cunoaștem beneficiile unui somn regulat și de calitate, însă nu este de fiecare dată ușor să reușim să le creăm copiilor o astfel de rutină. În mod special atunci când depășesc vârsta de 2 ani, personalitatea lor începe să se contureze și adesea devine destul de dificil să îi determinăm să respecte programul de dormit pe care noi ni-l dorim pentru ei.
Hai să vedem împreună cât este recomandat să doarmă un copil preșcolar cu vârsta între 2 și 5 ani și care sunt metodele prin care putem reuși să contribuim la somnul său liniștit.
De câte ore de somn au nevoie copiii între 2-5 ani?
Conform specialiștilor, după vârsta de 2 ani copiii trec într-un alt stadiu al dezvoltării lor, așa că se poate face trecerea la o singură repriză pe somn pe parcursul zilei.
Astfel, între 2 și 3 ani un copil are nevoie să doarmă în medie între 11-14 ore dintr-un total de 24. Dintre acestea un număr de 9 până la 11 ore vor fi acoperite de perioada nopții, urmând ca diferența de 2-3 ore să fie compensată cu somnul din timpul zilei. Un alt aspect de amintit aici este ora la care copilul ar trebui să meargă la culcare seara, cel mai indicat interval fiind 19-21. Automat, va trebui să fim atenți ca somnul de peste zi să nu fie în prea după-amiază, asigurându-ne că îi permitem copilului să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se juca și a consuma energie.
Între 3 și 5 ani, copiii încep să aibă mai puțină nevoie de somn, 10-13 ore din totalul unei zile de 24 fiind suficiente în acest caz. În mod normal, acum ziua vor dormi maxim 2 ore, iar noaptea restul de 8-11 ore. Aici vor interveni dorințele copilului mult mai accentuat exprimate și s-ar putea să existe zilele pe parcursul unei săptămâni în care nu le va fi somn și nu vor simți nevoia să se odihnească peste zi. Nu trebuie să intrăm în panică și să ne insistăm. Îi putem face pe plac și respecta ceea ce simte, asigurându-ne apoi că seara merge mai devreme la culcare și că va recupera per total orele de somn necesare pentru vârsta sa.
Acestea sunt niște cifre orientative oferite de Organizația Mondială a Sănătății, dar dacă al nostru copil nu se încadrează în ele, sau are perioade în care se abate de la ele din anumite motive precum o etapă de creștere mai accentuată, un tip de activitate fizică sau intelectuală mai intens, starea de sănătate sau o perioadă în care trece printr-o boală. În plus, țineți cont că fiecare copil este unic, având propriile nevoi și caracteristici, deci nu vă îngrijorați dacă nu se încadrează în aceste standarde, ci doar asigurați-vă că are parte un somn suficient și în concordanță deplină cu personalitatea și stilul său în ansamblu.
Cum pot contribui părinții la somnul de calitate al copiilor?
Există câteva idei și tehnici din care te poți inspira pentru a face procesul de a merge la culcare unul blând și plin de căldură, asemenea unui ritual mult așteptat de către puiul tău. Aflați care sunt în continuare
- Crearea unei rutine dinainte de somn. Copiii au nevoie de reguli și obiceiuri zilnice la care să fie părtași.
Poate unor le place un anumit cântec fredonat de mămică sau o poveste pe care doar tatăl știe cum să o spună și să aducă liniște și bucurie. Alții se liniștesc atunci când văd lumina specială a veiozei colorate, când aud sunete precum ploaia sau valurile mării sau după o baie caldă.
Indiferent de ce alegeți sau de ce știți că îi aduce confort copilului vostru, asigurați-vă că acea acțiune vine mereu înainte de somn, pentru că astfel el va fi pregătit, se va simți relaxat și va asocia un anumit obicei al vostru cu momentul de adormire.
- Ora de somn ar fi bine să fie aceeași în fiecare zi, pe cât posibil. Astfel, organismul copilului va simți practic când este timpul să doarmă, atât la prânz, cât și seara.
- Lumina și temperatura din camera de dormit trebuie sa fie constante pe parcursul perioadei de somn. Confortul este pe primul loc, deci nu este nevoie de căldură prea mare. Ca și număr de grade recomandat, acesta ar fi bine să nu depășească 22ºC, iar lumina să fie una redusă, oferită de o veioză sau lampă slabă.
- Înainte de somn, copilul trebuie să aibă celelalte nevoi de bază satisfăcute. Astfel, să ne asigurăm că nu îi este foame oferindu-i o masă ușoară cu 1-2 ore înainte.
- Evitarea expunerii la ecrane de orice tip cu 30 de minute înainte de ora de culcare pentru a nu deveni agitat.
- Îi vorbim calm și povestim cu el despre lucruri plăcute – ce am realizat împreună sau cum urmează să ne simțim bine în zilele libere sau în vacanța viitoare.
Sperăm să vă fie de folos cele de mai sus și să alegeți să le aplicați alături de copiii voștri. Bineînțeles că fiecare părinte își cunoaște cel mai bine propriul copil și știe ce tehnici și metode vor funcționa sau nu cu el atunci când vine vorba de somn.
Voi ce obiceiuri legate de dormit aveți în prezent pentru copilul vostru?
Ce funcționează pentru el?