Ofertele de tabără de vară apar frecvent pentru copiii care sunt de vârstă școlară. Noi ca și părinți ne putem afla în dificultatea de a decide dacă este momentul pentru copiii noștri să aibă parte de o asemenea experiență, dacă este tabăra potrivită și bineînțeles, dacă ne și permitem financiar o astfel de cheltuială. 

 

Pe lângă aceste aspecte, mai sunt o mulțime de întrebări pe care ni le punem referitoare la tabăra în care va merge copilul nostru. Din fericire, în cele ce urmează vom afla împreună câteva răspunsuri și informații care să ne ajute cu privire la acest subiect.

La ce vârstă se poate merge în tabără?

Conform psihologilor, nu există o vârstă general valabilă la care toți copiii sunt pregătiți să meargă pentru prima dată într-o tabără. Totuși, intervalul sănătos pentru acest lucru este undeva între 6 și 12 ani, depinzând foarte mult de copil.

Există câteva semnale pe care le primim de la copilul nostru atunci când el este pregătit emoțional sau nu să meargă în tabără fără noi. De exemplu, dacă îi face plăcere să petreacă timpul acasă la colegi de școală sau la colegi, își dorește să rămână peste noapte acolo și chiar îți cere să petreacă un weekend întreg în casa acelui amic. Toate acestea sunt indicații clare că este suficient de autonom încât să plece în tabără, mai ales dacă propunerea aceasta vine din parte lui.

În situația în care copilul este foarte atașat de tine, nu poate sta prea mult timp în compania altor copii fără ca și tu să fii prin preajmă, acest lucru denotă un comportament anxios și s-ar putea să-i fie greu să se adapteze în tabără și să nu se simtă deloc confortabil. În asemenea cazuri, dacă tu consideri că totuși ar fi bine să meargă pentru a-și dezvolta autonomia, indicat este să asculți părerea copilului și să te consulți cu un psiholog înainte de a lua decizia.

Cum pregătim copilul pentru prima tabără?

În cazul în care cel mic simte și ne transmite că nu vrea să meargă în tabără, discutăm subiectul cu el, vedem care sunt motivele  și îi respectăm părerea și decizia, dacă ea rămâne aceeași și la finalul discuției.

Dacă am decis de comun acord cu al nostru copil că va merge în tabără, îi comunicăm toate aspectele legate de acest lucru, inclusiv efortul financiar și ne interesăm de tot ceea ce implică tabăra respectivă – condiții, supraveghetori, program, activități, nivelul de siguranță. În acest fel creăm atât pentru noi, cât și pentru copil un cadrul pentru ceea ce urmează, fiind conștienți de ceea ce presupune experiența aceasta. 

După ce am aflat toate aceste informații, este timpul să ne pregătim efectiv copilul, dar și pe noi. Astfel, este necesar să urmăm pașii de mai jos pentru fi cât mai eficienți în organizarea plecării copilului în tabără.

  • Discutăm cu copilul despre ce urmează – dacă este posibil vizionați împreună poze despre locul unde va merge și treceți în revistă activitățile la care va participa
  • Facem pregătirile împreună pentru ca el să înceapă se simtă entuziasmat – liste, planificări, cumpărături, bagaje
  • Îl pregătim emoțional pentru necunoscut și timp departe de casă – este posibil să-i fie dor, dar îl asigurăm că după finalizarea zilelor de tabără îl așteptăm acasă să ne povestească aventurile sale
  • Nu îi transferăm anxietatea sau diversele noastre frici și îngrijorări – se poate întâmpla ca deși cel mic să fie super pregătit pentru experiența taberei, noi ca și părinți să avem temeri sau emoții privind scurta despărțire de el. Este necesar să ne controlăm propriile emoții pe cât posibil pentru a nu le transfera către copil.

Beneficiile mersului în tabără

Atunci când copilul este pregătit emoțional să meargă în tabără, există multe beneficii de care va avea parte. În plus, astfel este foarte posibil să-și dezvolte abilități care îi vor fi utile în dezvoltarea sa. 

Principalele avantaje pe care le va avea copilului în urma mersului în tabără și de care sigur ne vom bucura și noi fiind părinții lui, sunt cele de mai jos.

    • Dezvoltarea autonomiei – nemaiavând supravegherea noastră constantă, copilul va fi nevoit să se descurce singur în ceea ce privește despachetarea, alegerea hainelor pe care le va purta, implicarea în diverse activități sau nu. Astfel, nivelul de încredere în el va crește, văzând că este capabil să ia decizii pentru propria persoana, și își va dezvolta un anumit grad de independență, foarte benefic.
    • Îmbunătățirea abilităților sociale – fiind expus la un mediu și oameni noi, copilul va fi nevoit să comunice și să creeze conexiuni în cadrul unei comunități. Așa poate descoperi cu tip de persoane este compatibil, își poate exprima ideile și apoi alege cu grijă prietenii. Este o ocazie minunată să învețe mai multe despre diferențele dintre oameni, toleranță și relații interumane.
  • Descoperire și interese noi – pentru că în tabără copiii sunt implicați în diverse activități, copilul nostru va avea șansa să descopere practic o lume nouă față de cea cu care este obișnuit acasă. Va vedea locuri noi, va fi stimulat fizic și mental prin intermediul diverselor jocuri cu scop educativ și sunt mari șanse să-și dea seama că îi place un anumit domeniu sau că are abilități într-un anumit sens. De exemplu, poate descoperi că este talentat la desen, că vorbește bine în public, că este foarte bun la fotbal sau că este un lider pe care ceilalți îl urmează. Toate acestea îi pot deschide apetitul către preocupări viitoare în respectivele direcții, cu susținerea noastră, bineînțeles.

În concluzie, răspunsul la întrebarea de la început este “DA”, este benefic pentru copii să meargă în tabără, atâta timp cât ei își doresc acest lucru, iar noi considerăm că sunt pregătiți mental și emoțional pentru o astfel de experiență inedită.