Cand un copil prezinta  dureri de burtică,  sau alte probleme la nivel digestiv, care îi produc disconfort, părinții sunt îngrijorați și își doresc să pot face ceva pentru a fi de ajutor.

Cea mai bună modalitate de a ne susține copiii în momentele în care nu se simt bine este să ne informăm corespunzător.

În continuare, am pregătit informații sigure și verificate, furnizate de medici specialiști cu privire la afecțiunile digestive de care pot suferi cei mici. Totodată, se vor clarifica aspecte privind intoleranta la lactoza , ce inseamna, cum o diferentiem de alergia la proteina laptelui de vaca si ce avem de facut.

 

Durerile abdominale functionale

Durerea se burtică este una dintre cele mai frecvente plângeri în copilărie și se poate transforma într-o mare provocare pentru părinți, dar și pentru medici.

Primul pas este să apelăm la medicul pediatru sau la medicul de  familie pentru o evaluare corectă a durerii pe care copilul o acuză și a se stabili un diagnostic corect.

 

Există două tipuri de dureri:

  1. Dureri abdominale acute – apar brusc și sunt destul de mari în intensitate
  2. Dureri abdominale cronice – apar fie constant ca o durere care persistă, fie intermitent, în anumite momente, dar sunt prezente de cel putin 2 luni.

 

Printre cauzele organice ale durerilor abdominale cronice, cel mai frecvent, intalnim: alergiile alimentare, intolerantele alimentare, parazitozele, constipatia, gastrita, ulcer.

Ca și regula generală de diagnosticare, atunci când nu se poate identifica o cauză organică, durerea abdominală este încadrată ca durere abdominala funcțională.

In evaluarea durerilor abdominale , sunt importante:

  • Anamneza – un jurnal al durerilor abdominale resimțite de copil – informatii privind momentele când apare durerea, ce alimente s-au consumat, ce medicamente s-au administrat
  • Examenul clinic general – focusat pe particularitățile copilului și pe zonele de interes: abdominala,  regiunea rectala, pelvina și genito-urinara
  • Investigații – de sânge, urină, scaun si imagistică ( ecografie abdomen, radiografie abdominala pe gol, endoscopie digestiva superioara si inferioara), cand sunt necesare.

Dacă în urma consultatiei si a  investigațiilor se ajunge la concluzia că durerea este de natură funcțională, se face o analiză a factorilor declanșatori ai acesteia și se fac recomandari specifice.

Durerea cronică poate fi asociată la copiii de vârstă mai mare cu afecțiuni de ordin psihologic, precum depresia sau anxietatea, privite atât drept cauză, cât și ca și efect.

Ceea ce putem face noi, ca și părinți, este să ne asigurăm că îi creăm copilului un mediu confortabil. Acest lucru presupune să fim atenți la limbajul pe care îl folosim în legătură cu problema lui de sănătate, să nu îi repetăm că este bolnav, să nu îl trimitem într-o zonă în care să se simtă mereu diferit de ceilalți copii.

O altă metodă recomandată este consilierea psihologică a copilului, aplicarea unor tehnici de relaxare sau chiar terapii cognitiv-comportamentale ce au ca scop distragerea atenției de la durere și reducerea stresului și a anxietății.

 

In cazul durerilor abdominale funcționale, se recomanda, in functie de fiecare situatie identificata:

  • Management comportamental
  • Mese regulate în cantități reduse – evitarea alimentelor, băuturilor și medicamentelor ce agravează simptomele
  • Medicamentele – cele recomandate de medic, in general probiotice, cele care conțin fibre sau anti-spasmice
  • Nu se recomandă medicamente antimotilitate la copii

Toate aceste informații au fost furnizate de către Dna. Doctor  Crenguța Momîrlă in cadrul evenimentului nostru de anul trecut pe tema durerilor abdominale.

Vestea bună este că doamna doctor va participa și la cea de-a doua ediție a evenimentului, cea de pe 10 mai anul acesta , alaturi de dna Conf. dr Gabriela Lesanu.

Vor fi discutate si prezentate informatii privind Durerile abdominale functionale la copii si Intoleranta la lactoza.

Intoleranta la lactoza ,  cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a digera si absorbi lactoza, care se manifesta clinic prin simptome gastrointestinale induse de consumul de lapte si de derivati ai acestuia.

Lactoza este un compus care nu poate fi absorbit la nivelul intestinului ca atare, si este nevoie ca ea sa fie scindata de catre lactaza proprie organismului. Cand aceasta enzima lipseste, procesul de scindare nu poate avea loc si, dupa circa 15-120 de minute de la consumul de alimente care contin lactoza, apar semnele intolerantei:

  • Paloare
  • Transpiratie
  • Balonare
  • Greata
  • Scaune apoase si flatulenta, uneori evacuare imperioasa

Diagnosticul se stabileste frecvent, in functie de varsta copilului,  prin excluderea preparatelor ce contin lactoza,pe o perioada scurta de timp, cu ameliorarea/disparitia simptomatologiei;dar,  daca simptomatologia nu se amelioreaza este necesar sa se faca diagnosticul diferential cu alte afectiuni a caror simptomatologie este asemananatoare:

  • alergia la proteina laptelui de vaca
  • alte alergii alimentare
  • deficitul de diaminoxidaza (DAO)
  • boli inflamatorii intestinale

Testul genetic pentru intoleranta la lactoza este o alternativa foarte simpla pentru pacient. Acesta nu este influentat de momentul recoltarii sau de bolile asociate. In plus, testul genetic poate face diferentierea intre intoleranta primara si cea secundara.

Scopul managementului în malabsorbția simptomatică a lactozei este de a elimina simptomele, menținând în același timp aportul de calciu și aportul de vitamina D.

Nu este necesară eliminarea completă a lactozei din dietă, restricționarea aportului  de lactoză este adesea suficientă pentru a trata simptomele intoleranței la lactoză

Multe persoane pot consuma pana la ½ cana de lapte ( 60 g – 120 g o data)

Se  pot folosi produse cu conținut redus de lactoză sau suplimente cu lactază. Este important sa stim ca, LACTAZA nu poate hidroliza complet toată lactoza alimentară, iar rezultatele obținute la fiecare pacienți sunt variabile.

Copiii cu un aport alimentar inadecvat de calciu pot necesita suplimentarea cu calciu.

Concentrațiile de vitamina D trebuie monitorizate la copiii care nu consuma lactate

Pentru mai multe informații și răspunsuri la întrebări pe care le aveți despre alergii și intoleranțe, vă invităm să participați la cea de-a doua ediție a evenimentului nostru despre afecțiuni digestive si probleme abdominale, din data de 10 mai.