Atunci când vine vorba despre sănătatea copiilor noștri suntem preocupați de a ne informa corespunzător, astfel încât să le putem asigura toate condițiile necesare unei dezvoltări corecte. Este important să conștientizăm că acești copii vor deveni la un moment dat adulți și că deciziile noastre din prezent le va influența viitorul și evoluția, mai ales din punct de vedere al sănătății.

Unul dintre subiectele de interes pentru părinți este infectia  cu virusul HPV. Așa că, vă punem la dispoziție în cele ce urmează,  informații  medicale,  ce provin doar din surse sigure, în legătură cu acest virus.

Ce este virusul HPV?

 Papilomavirusul uman sau HPV este un virus care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului. Particularitatea lui este modalitatea de transmitere care se realizează prin atingere piele pe piele.

Prezența acestui virus în organism este, conform informațiilor furnizate de către Sef Lucrari  Dr. Gindrovel Dumitra – Medic Primar Medicină de Familie, în cadrul evenimentul din data de 15 martie, cauza principală pentru 99% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Domnul doctor a specificat, de asemenea, că fiecare persoană, indiferent de particularități, va contacta cel puțin o dată în viață o anumită tulpină a acestui virus, cea mai mare predispoziție în acest sens existând în imediata apropiere a începerii vieții sexuale. Această vârstă în țara noastră este în jur de 15-16 ani.

Cu toate acestea, pentru  majoritatea dintre noi acest virus se elimină de la sine. Însă există cazuri când el persistă și poate genera complicații precum diverse tipuri de cancer sau alte boli.

Cum poate fi contactat acest virus?

Deși este adevărat că cea mai frecventă modalitate de a contacta virusul este în timpul actului sexual, conform specialiștilor, acesta poate fi contaminat și pe alte căi. Modalitățile principale de transmitere sunt, așa cum spune  Dnul. Dr. Gindrovel Dumitra, următoarele:

  • Contact genital – vaginal, anal sau oral
  • Extragenital – obiecte contaminate, auto contaminarea, în spital
  • Vertical de la mamă la copil – naștere naturală sau postnatal prin contact cu mama sau alte rude

    Ce tipuri de boli și complicații poate genera virusul HPV?

    Cel mai cunoscut tip de cancer ce este determinat clar, conform datelor  medicale, de infecția cu HPV, este cel cervical, care afectează în prezent destul de multe femei la nivel mondial. În România, zilnic 9 femei primesc acest diagnostic dur, iar 5 își pierd viața din această cauză.

    Doamna Prof. Doctor Victoria Aramă ne-a relatat însă în cadrul evenimentului din 15 martie, că pe lângă această boală, virusul HPV poate fi cauza pentru mai multe tipuri de cancere, 500 la număr în total, și că multe dintre acestea pot afecta și bărbații, nu doar femeile. Aceste boli grave se pot dezvolta atât în zona organelor genitale, cât și în sfera ORL, afectând diverse organe.

    Alte neplăceri cu care ne putem confrunta din cauza infecției cu HPV, mai puțin grave, dar care ne afectează în viața de zi cu zi, sunt verucile sau negii. Doamna Dr. Doina Tabăcilă – medic primar dermatolog, a vorbit pe larg despre acest subiect în cadrul evenimentului din 15 martie. Ceea ce este important de menționat este că acești negi sunt foarte frecvenți la copii, astfel încât cel puțin 20% dintre ei se vor confrunta cu această problemă cel puțin o dată.

    Contaminarea se face prin atingerea leziunilor altor persoane, prin autocontaminare de la prima leziune sau prin folosirea în comun a diverselor obiecte personale. Cele mai predispuse la contaminare sunt zonele de pe  corp pe care există tăieturi sau zgârieturi, iar manifestarea poate apărea și la câteva luni diferență față de momentul în care a fost contactat. Partea bună aici este că, de obicei, la copii, odată cu dezvoltarea imunității aceste veruci dispar și că există tratamente locale. Însă, bineînțeles că se recomandă o vizită la medicul dermatolog pentru un diagnostic și tratament corespunzător.

    Cum putem preveni infectarea cu HPV la copii?

    Concluzia general valabilă a tuturor cadrelor medicale și specialiștilor din domeniul sănătății este că cea mai bună metodă de prevenție este vaccinul făcut încă din perioada copilăriei. Cel mai eficient este ca vaccinarea să aibă loc înainte de primul contact sexual, dar este recomandată și după acest moment.

    În prezent, există cel mai complex vaccin de până acum, cel 9 -valent care asigură protecție împotriva a 9 dintre cele mai violente tulpini ale virusului

    În acest moment, în România, există un program național de vaccinare gratuită a fetelor cu vârstă cuprinsă între 11 și 18 ani. Procesul este unul simplu, solicitarea pentru vaccin se face prin cerere la medicul de familie realizată de către tutorele legal al copilei. Pentru o schemă de vaccinare completă, trebuie respectata următoarea regulă:

    • Dacă prima doză se realizează între 11 și 14 ani – sunt necesare doar 2 doze, iar cea de-a doua se va face la un interval de 6-12 luni de la prima
    • Dacă prima doză se realizează în intervalul de vârstă 15 – 26 de  ani – sunt necesare 3 doze – a doua doză la 2 luni de la prima, iar cea de-a 3-a la o perioadă de 4-10 luni de la doza cu numărul 2

    Date statistice și măsuri de combatere

    Din păcate, țara noastră stă cel mai rău în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de cancer de col uterin depistate anual, dar și numărul de decese. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de informare și a lipsei prevenției prin intermediul vaccinării și a unui screening constant. Controlul medical anual prin prelevarea testului Babeș Papanicolau rămâne una dintre cele mai bune metode de depistare timpurie și prevenirea împotriva cancerului de col uterin, în proporție de până la 80%.

    La nivel mondial există o preocupare constantă pentru diminuarea efectelor pe care acest virus le are asupra populației din cauza cifrelor îngrijorătoare ale deceselor din această cauză, în special în țările în curs de dezvoltare, așa cum este și România.

    Organizația Mondială a Sănătății (OMS)  își propune ca până în anul 2030, 90% din copiii de până la 15 ani să fie vaccinați. Există, de asemenea, și un plan european de combatere a cancerului lansat în 2022, care are drept obiective vaccinarea gratuită și a băieților în viitor, dar și a populației adulte, între 27-45 de ani. Inclusiv în țara noastră există un proiect de lege care sperăm să fie aprobat anul acesta.

    În concluzie, ceea ce putem face în prezent pentru copiii noștri este să le asigurăm o prevenție primară împotriva acestui virus prin vaccinare, aceasta fiind singura modalitate validă din punct de vedere medical și științific.