Am vorbit într-un articol predecent, despre caniculă și cum îi protejăm pe cei mici de efectele ei. 

Vezi articolul aici LINK

Soarele, pe cât este de plăcut în viața noastră, pe atât poate fi de periculos, în special în orele de la mijlocul zilei, când este foarte puternic.

De câțiva ani încoace, avertizările privind expunerea la soare, necesitatea aplicării loțiunilor de protecție solară și evitarea expunerii în perioada prânzului, sunt tot mai prezente, în toate sursele. 

Pielea copiilor și a bebelușilor este foarte sensibilă și arsurile solare sunt destul de frecvente. 

Cum previi arsurile solare?

Este foarte important să prevenim, apelând la toate mijloacele și măsurile de protecție pe care le avem la dispoziție. 

Loțiunea de protecție solară, pălăria, ochelarii de soare, hainuțele cu protecție solară, mai ales pe litoral, nu trebuie să lipsească din ritualul zilnic. În perioada de prânz, este recomandat să stați la umbra. Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă. 

Ce faci dacă apar arsuri solare pe pielea celor mici?

Chiar dacă facem tot ce trebuie, se poate întâmpla ca cei mici să aibă pielea arsă de soare. 

Pielea lor sensibilă poate fi afectată foarte repede, după doar 15 minute de expunere la soare, însă uneori efectele nu sunt vizibile decât după câteva ore. Acest lucru face ca intervenția rapidă să fie foarte importantă. 

În primul rând e imporant să recunoaștem primele semne de arsuri solare. Pielea înroșită sau iritată, usturime și durere la mișcări bruște pot fi semne că zonele respective sunt afectate de arsuri solare. 

Iată câteva sfaturi de la specialiști:

  1. Evită expunerea la soare în perioada următoare

Cel mai bine este să vă retrageți într-o zonă cu umbră sau în interior la primele semne de arsuri. Expunerea la soare în această situație ar putea agrava efectele asupra pielii, deja sensibilă. 

  1. Oferă copilului multă apă sau ceaiuri neîndulcite

Hidratarea are un rol major, atât în prevenirea cât și în tratarea sau reducerea efectelor arsurilor solare, astfel că este important să te asiguri că cel mic bea cât mai multe lichide. Dacă pielea este arsă de soare, hidratarea nu mai este menținută la fel de bine de organism, așa că este nevoie de o cantitate mai mare de apă decât de obicei. 

  1. Fă-i un duș rece sau pune un prosop ud și rece pe pielea lui. 

Apa rece poate calma pielea pe zona afectată de arsuri solare și poate reduce disconfortul. Dacă nu aveți acces la un duș imediat, un prosop ud ar putea fi o alternativă bună, în drumul spre casă. Efectul răcoritor asupra pielii va fi foarte util în începerea vindecării. 

  1. Aplică un produs pe bază de aloe vera

Această planta are beneficii dovedite asupra pielii în cazurile de arsuri solare. Calmează și pornește procesul de vindecare. Alege un gel sau loțiune pe bază de aloe vera, iar dacă știi că cel mic are pielea foarte sensibilă, cel mai bine ar fi ca acest produs să nu îți lipsească din bagajul de vacanță sau ieșire în aer liber pe peerioada verii. 

  1. Consultă un medic în privința medicamentelor ce pot fi administrate în această situație

Dacă inflamația este accentuată sau dacă cel mic experimentează dureri, ibuprofenul sau paracetamolul pot ajuta, însă cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru despre dozele recomandate și semnele pe care să le urmărești. 

Dacă la nivelul pielii se formează vezicule sau copilul se confruntă cu simptome mai grave, cum ar fi greață, vărsături, amețeală sau crampe, mergeți de urgență la medic, deoarece poate fi vorba de arsuri de gradul doi, iar consultul medical și tratamentul corespunzător sunt foarte importante. 

Și totuși, soarele are și beneficii

Chiar dacă facem tot posibilul să ne protejăm, atât de noi, cât și pe cei mici de eventualele probleme cauzate de expunerea prelungită sau neprotejată la soare, trebuie să nu uităm că soarele aduce multe beneficii pentru organism, și ar fi păcat să îl evităm in totalitate. 

Pentru majoritatea oamenilor, anotimpul cald este unul dintre cele mai frumoase, pentru că ne oferă posibilitatea să petrecem mult timp afară, în natură, să ne bucurăm de lumina soarelui, care este esențială pentru organism. Aceasta contribuie la sinteza vitaminei D, la absorbția calciului și fosforului din alimente și fixarea lor în oase.

Aceste lucru este foarte important, mai ales pentru cei mici, care sunt în creștere. 

Lumina soarelui ne oferă și o stare psihică mai bună, efectul ei în combaterea stărilor depresive fiind dovedit. În plus, timpul petrecut în natură, la mare sau la munte, poate aduce cu sine multiple beneficii asupra sistemului imunitar. 

Așa că, să nu fugim de soare, ci să ne bucurăm de razele lui blânde și de toate beneficiile pe care ni le aduce, având grijă să rămânem în siguranță, respectând doar câteva reguli simple. 

Dacă ai găsit acest articol util și consideri că ar putea fi util și altor părinți, ne-ar ajuta să îl împărtășești, astfel încât informația să ajungă la cât mai mulți oameni. Ne poți lăsa și un comentariu mai jos, să ne spui cum ți s-a părut sau ce alte subiecte ți-ar plăcea să găsești în articolele sau evenimentele noastre.