A venit vara, în sfârșit, și ne bucurăm cu toții de vreme bună, plimbări în parc, bălăceală și multă joacă în aer liber.
Totuși, mai ales dacă locuiești într-un oraș aglomerat și afectat de poluare, timpul petrecut afară, căldura combinată cu umiditatea, precum și praful, pot cauza anumite neplăceri celor mici.
Toate acestea favorizează apariția alergiilor de sezon, atât la copii, cât și la adulți.
Află în cele ce urmează ce poți face pentru a le evita, cum le depistezi și cum le poți trata.
Care sunt cauzele cele mai frecvente ale alergiilor sezoniere?
Polenul este printre cele mai întâlnite cauze ale alergiilor pe perioada verii. Deși majoritatea alergiilor încep să își facă simțite efectele primăvara, sunt mulți copii la care efectele continuă și pe perioada verii.
În plus, sunt copii care reacționează la polenul provenit de la florile copacilor, astfel că efectele sunt mai intense primăvara, și copii care sunt mai sensibili la polenul florilor care cresc pe sol, sau ale buruienilor, astfel că, pot fi afectați mai mult în perioada verii sau chiar și toamna.
Alergia la polen poate declanșa și sensibilitate sau alergie la praf, păr de animale sau alte substanțe cu potențial alergen.
Insectele pot fi de asemenea foarte periculoase.
Țânțarii, bondarii, albinele și viespile sunt insecte care pot înțepa și pot provoca reacții alergice sau chiar șocuri copiilor. În anumite situații, înțepăturile pot chiar amenința viața unui om.
Cum eviți sau previi apariția alergiilor sezoniere la copii?
Cea mai ușoară cale de a preveni apariția acestor alergii este să reduci timpul petrecut afară, mai ales în intervalele de timp în care concentrația de polen atinge apogeul sau în zone cu risc mare (multe buruieni, multe insecte).
Însă, pentru că acest lucru nu este întotdeauna posibil și pentru că cei mici se bucură foarte tare de timpul petrecut afară, la joacă, iată căteva sfaturi utile pentru a preveni sau a reduce efectele alergiilor de vară:
- Igiena. Este foarte important ca cei mici să se spele des pe mâini sau să se curețe cu șervețele umede sau gel dezinfectant, în lipsa unei surse de apă;
- Pe cât posibil, ar fi bine ca cei mici să nu atingă buruieni și alte plante;
- Folosește un spray sau o soluție care să țină insectele la distanță. Există soluții naturale, non-toxice și prietenoase cu copiii și pielea lor sensibilă;
- Ochelarii de soare pot fi utili pentru a ține departe polenul și praful de zona ochilor.
- Un duș la intrarea în casă, schimbarea hainelor purtate afară
În interiorul casei, este necesară o atenție deosebită pentru înlăturarea prafului și igienizare, evitarea florilor proaspete și a fumului de țigară. Dacă aveți animale de companie, igiena acestora poate primi o atenție sporită în această perioadă.
Cum recunoaștem alergiile de sezon?
De multe ori, primele semne de alergie, în special la polen, pot fi ușor confundate cu o răceală.
Strănutul și nasul care elimină secreții apoase pot fi printre primele simptome ale unei alergii. Ochii roșii sau umezi, sau usturimea în zona ochilor sunt de asemenea printre simptomele comune ale alergiilor.
Dacă vorbim de alergiile la insecte, reacțiile pot fi:
- Mâncărime
- Înroșirea locului în jurul înțepăturii
- Umflarea locului
Intensitatea acestor simptome poate fi diferită, de la copil la copil.
Cum diminuăm efectele alergiilor?
În cazul alergiei la polen, medicii pot pune diagnosticul de rinită alergică și pot recomanda spray-uri nazale cu substanțe saline, pentru înlăturarea particulelor de natură alergenă.
Există și picături speciale pentru ochi care previn iritarea lor.
Pe lângă măsurile firești de evitare a contactului cu polenul sau insectele care provoacă alergii, medicul sau farmacistul poate recomanda și medicamente de tip histaminic, mai ales dacă efectele alergiilor sunt intense iar copilul prezintă un discomfort evident.
În cazul alergiilor la insecte, există creme sau loțiuni care pot diminua efectele apărute în urma unei înțepături, iar medicul poate recomanda, și în acest caz, medicamente de tip histaminic.
Recomandăm să consulți un medic pentru a decide cel mai bun plan pentru copilul tău, pentru previrea și tratarea alergiilor sezoniere.
Chiar dacă acestea nu pun viața în pericol, efectele lor pot fi deranjante pentru cei mici, iar în cazul unui copil sensibil, alergiile de sezon pot intesifica și alte alergii sau provoca unele noi.
Ne dorim să aducem informații cât mai utile pentru părinții care ne urmăresc, pentru comunitatea de părinți informați pe care am creat-o în jurul nostru, așa că te invităm să ne împărtășești într-un comentariu dacă ai gasit informația utilă, precum și ce alte informații ti-ai dori să găsești pe site-ul nostru.