Dacă înainte de copil planificarea vacanțelor era super ușoară și distractivă, odată cu venirea copilului, gândul la plecare trezește și tot felul de motive de îngrijorare. 

În funcție de vârsta copilului, dar și de locul unde mergi și facilitățile oferite, e posibil să iei cu tine tot felul de lucruri care acasă îți fac viața mai ușoară. Poate că vrei să iei pătuțul pliant, un scaun de masă, cădița, olița și tot felul de lucruri necesare celui mic. 

Când decizi ce iei cu tine, și care sunt lucrurile fără de care poți să te descurci pentru câteva zile, e nevoie să iei în considerare:

  • Mijlocul de transport (dacă mergi cu avion sau tren, e posibil ca unele lucruri voluminoase să fie incomod de transportat)
  • Destinația și facilitățile hotelului unde sunteți cazați 
  • Durata vacanței

Ce iei cu tine, pentru cel mic?

Hăinuțe

Verifică prognoza meteo pentru perioada și locul în care mergeți. Dacă vremea este bună, cele mai multe haine vor fi subțiri, însă ai grijă să ai suficiente schimburi, pentru cazul în care transpiră sau se murdărește, la masa sau la joacă. 

Chiar și în cazul în care călătoriți vara și vremea se anunță foarte călduroasă, e bine să fiți pregătiți și cu un set de hăinuțe pentru cazul în care este răcoare sau plouă. Un hanorac, pantalonași lungi și o pereche de șosete, nu ar trebui să lipsească din bagaj.

Dacă alegeți o perioadă sau destinație mai rece, în bagaj sigur trebuie să fie destule body-uri, bluzițe cu mănecă lungă, hanorace și pantaloni. Cel mai bine ar fi să luați în calcul mai multe straturi, ca să puteți renunța la câte unul dacă devine mai cald sau dacă intrați undeva să luați masa. 

Îngrijire și trusa pentru sănătate

Pe lista sigur se vor găsi produsele de îngrijire ale copilului. Gelul de duș, periuța și pasta lui de dinți, crema de corp sau de scutec, orice produse folosiți zilnic. Prosopelul de duș, desigur. Un spray care să țină insectele la distanță și protecție solară.

Și, desi nici un părinte nu își dorește ca cel mic să se îmbolnăvească în vacanța, sau mai bine spus, nu își dorește să se îmbolnăvească vreodată, cel mai bine este să fii pregătit pentru orice. 

Odată cu schimbarea mediului și poate a programului cunoscut, cei mici pot experimenta anumite probleme minore. Fie că le curge nasul, sau îi doare burtica, e bine să avem cu noi câteva medicamente pe care le-am mai administrat în trecut copilului, pentru a putea interveni la nevoie. 

Acest lucru este și mai important, dacă mergeți într-o zonă izolată sau în altă țară, unde denumirile medicamentelor sunt diferite sau regimul de eliberare vă poate împiedica să le cumpărați. 

Transport și plimbări

În functie de mijlocul de transport folosit pentru a ajunge la destinație și vârsta copilului, e bine să aveți un cărucior, scoica dacă bebe este mic și urmează să închiriați mașină sau un sistem de purtare. 

De multe ori, seara, în timpul plimbărilor, copiii obosesc sau devin somnoroși, așa că dacă aveți un sistem de purtare sau un carucior în care ei să doarmă, vă puteți continua plimbarea liniștiți. 

Alte lucruri care s-ar putea să ți se pară utile:

  • Asigurare de călătorie, dacă destinația este în afara tării
  • Jucării și jocuri care să prevină plictiseala pe drum
  • Cănița preferată sau alte obiecte mici îndrăgite de copil
  • Farfuriuțe, lingirițe și poate măncare de acasă, dacă tocmai ați început diversificarea

Prima plecare cu copilul poate fi copleșitoare. Ai multe gânduri și întrebări, poate îți faci griji de cum o să fie drumul, cazarea, dacă bebe o să doarmă și multe multe alte lucruri. Însă copiii se adaptează mai repede decăt credem uneori, iar simpla noastră prezență le oferă siguranța de care au nevoie. 

Așa că fă o listă cu ce folosești zilnic și va fi necesar în vacanță, asigură-te că le iei cu tine și apoi relaxează-te și bucură-te de vacanță! Cel mic cu siguranță se va bucura de noua aventura!