Sexualitate. Intimitate. Părți intime.
La ce te gândești când auzi aceste lucruri? Poate mai degrabă ești copleșit/ă de emoții decât de gânduri. Rușine. Vinovăție. Teamă. Sau poate îți vine în minte faptul că discuțiile pe aceste teme sunt nepotrivite.
Ce înseamnă sexualitate?
Cuvântul în sine poate că ne sperie. Însă, de fapt, sexualitatea se referă la totalitatea însușirilor morfologice, fiziologice și psihologice care caracterizează sexele și fenomenul sexual. Avem nevoie să depășim propriile blocaje și emoții negative legate de cuvântul în sine. Este un subiect la fel de firesc ca pe oricare altul, în discuțiile cu copiii noștri. Avem nevoie să ne informăm corect despre informațiile pe care le putem da copiilor, în funcție de vârsta lor.
Dar oare când e momentul să vorbim copiilor despre acest subiect și altele similare? Discuțiile despre sexualitate nu se limitează la informațiile necesare pentru începerea vieții sexuale. Acest domeniu este extrem de vast și comunicarea include denumirea corectă a părților corpului.
Astfel că, nu există “prea devreme”. Discuțiile vor fi adaptate la nivelul de înțelegere al copilului, în funcție de vârsta lui. Cu cât mai devreme începem, cu atât mai ușor va fi pentru copil. Își va cunoaște corpul și funcțiile lui, își va înțelege emoțiile, va știi să pună granițe sănătoase.
În plus, deschizi un canal de comunicare, ce va fi mereu accesibil copilului. Astfel, indiferent de provocările și curiozitățile pe care le are, specific fiecărei vârste, vei știi că ești sursa lui de informație și persoana de încredere.
Dialoguri interzise cu copiii: Despre corp, relații și sexualitate
Despre toate acestea și multe altele, te invităm să afli în workshop-ul „Dialoguri interzise cu copiii: Despre corp, relații și sexualitate”, un workshop interactiv în care vom aborda acest subiect controversat, într-un mod deschis și relaxat.
Ne propunem să înțelegem, de la experții noștri invitați, de ce este important să vorbim cu copiii despre sexualitate, care sunt riscurile la care îi expunem dacă nu o facem și de ce este important să începem cât mai devreme.
Vom vorbi despre importanța acestor discuții pentru siguranța celor mici, despre granițe personale și cum îi ajutăm pe cei mici să recunoască un gest nepotrivit.
Cine îți va fi alături în această călătorie?
- Cristina Dinu Popa, psihoterapeut cu 15 ani de experiență și consultant pentru educație și inovație.
- Dna. Prof. Dr. Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie.
- Dna. Dr. Sandra Alexiu, doctor de familie și președintele Asociației Medicilor din București-Ilfov.
Am ales acest subiect deoarece, din păcate, nu este foarte multă informație accesibilă, cel puțin nu în limba română. Am identificat o nevoie și credem că această discuție introductivă va fi foarte utilă pentru mulți dintre părinții care ne urmăresc.
Dacă pe alte subiecte ce țin de parenting sau sănătatea copiilor noștri, nu avem nici o problemă să cerem un sfat, altor părinți, educatori sau experți, când vine vorba de sexualitate și corp, mai degrabă evităm și sperăm să putem amâna cât mai mult subiectul, până când copilul este capabil, spunem noi, să înțeleagă și astfel, să ne fie mai ușor.
Scopul nostru
Lipsa de claritate în privința acestui subiect, propriile blocaje și presiunea societății, ne fac să evităm subiectul, așa cum au făcut-o, poate, și părinții noștri. Însă noi, în rol de părinți, în fiecare moment, EDUCĂM, indiferent ce alegem să facem sau să nu facem, să spunem sau să nu spunem.
Chiar și atunci când tăcem sau evităm un subiect, transmitem ceva. Ce transmitem oare copilului atunci? Că e rușine? Că e un subiect tabu? Că NU CU NOI trebuie să discute acest subiect?
Așa cum v-am obișnuit deja, ne dorim să venim în sprijinul părinților, punând la dispoziție informație de calitate, din surse verificate, de cele mai multe ori medici sau experți pe diverse domenii conexe. Psihologi, experți in educație și parenting, cadre didactice.
Ne bucurăm să te avem alături și, dacă subiectul ți se pare interesant și vrei să fii un părinte mai informat, pentru siguranța și echilibrul copilului tău, te invităm să te înscrii la workshop-ul GRATUIT, „Dialoguri interzise cu copiii: Despre corp, relații și sexualitate”.
Evenimentul este GRATUIT și va avea loc în data de 9 iunie 2022, la ora 18:00, online.