Tu știi ce este durerea abdominală funcțională? Vino la evenimentul din 27 mai pentru a afla mai multe.

Durerea abdominală funcțională este una dintre cele mai frecvente plângeri ale copiilor și adolescenților, de fapt, aproape un sfert dintre copiii consultați pentru afecțiuni digestive, in cabinetele medicale, au dureri abdominale funcționale.

Acestea sunt: Dispepsia funcțională, Sindromul de intestin iritabil, Durerea abdominala funcțională, Migrena Abdominala.

Deși cauza exactă nu este cunoscută, exista numeroase date ca, semnalele nervoase sau anumite substanțe chimice secretate de intestin sau creier pot face ca intestinul să fie mai sensibil la factorii declanșatori care în mod normal nu provoacă dureri semnificative.

Majoritatea copiilor mici vor indica zona ombilicului (buricului) , atunci când li se cere să descrie locația durerii abdominale. Cu toate acestea, durerea centrată în jurul ombilicului s-ar putea datora unui număr de cauze care ar trebui luate în considerare atunci când se evaluează un copil cu dureri abdominale cronice.  Unele dintre aceste cauze nu sunt foarte grave, în timp ce alte cauze necesită îngrijire atentă și pe termen lung. 

Printre factorii de risc cunoscuți, se numără stresul si tulburările emoționale, experiențele traumatice fizic sau emoțional si infecții gastrointestinale in antecedente.

Părinții și copiii trebuie să fie asigurați că durerea abdominală funcțională nu pune viața în pericol. Cu toate acestea, ele pot avea efecte negative asupra stării fizice și psihologice a copilului. Durerea poate interfera cu frecvența la școală, participarea la sport și alte activități extrașcolare. Rareori, poate afecta apetitul și somnul. Astfel, schimbările din rutina zilnică, pot afecta starea de spirit și emoțiile copilului și, la rândul lor, pot provoca depresie și anxietate.

Informații detaliate privind localizarea durerii abdominale, frecvența (de cate ori pe săptămână),  durata unui episod tipic și asocierea cu alte simptome,  vor oferi în cele mai multe cazuri indicii utile despre cauză și vor orienta către investigațiile ulterioare. Alte informații importante includ scăderea sau creșterea nesatisfăcătoare in greutate, pierderea poftei de mâncare, vărsături (cu sânge), scaune cu sânge, scaune diareice,  febra, durerile articulare, ulcere bucale, erupții cutanate neobișnuite.  Este important, de asemenea, sa se discute despre efectele alimentelor și băuturilor asupra durerii resimțite și despre relația cu scaunele, somnul, activitățile fizice și stresul emoțional.

Diagnosticul Durerilor abdominale funcționale la copil și adolescent, se stabilește , conform criteriilor ROMA IV ( despre care vom discuta pe larg in prezentare).

Dacă este descoperită o cauză specifică a durerii abdominale, se va discuta despre managementul specific al afecțiunii precum constipația, intoleranța la lactoză, infecțiile, IBD, boala celiacă și alergiile alimentare. 

Dacă nu se găsește o cauză specifică și se suspectează durerea abdominală funcțională, copilul trebuie să fie asigurat că durerea sa abdominală este o tulburare reală .

Scopul gestionării durerii abdominale funcționale este de a oferi o calitate satisfăcătoare a vieții prin informare, dieta corecta, educație si medicamente (când este cazul).

Mai multe despre acest subiect vom discuta în cadrul evenimentului care va avea loc în data de 27.05.2022 la ora 17.00. Evenimentul are loc online și participarea este GRATUITĂ. 

Înscrierea se face pe linkul de mai jos aici